søndag 24. januar 2010

Ostetips


Det finnes et stort og godt utvalg av gode oster her i verden.
De fleste og beste ostene er produsert i frankrike.

Tips til ostefat
Med noen enkle knep kan du øke smaksopplevelsen av ost og kjeks. Akkurat som med vin finnes det mye å oppleve.

Romtemperatur

La osten ligge fremme i romteperatur noen timer før den serveres. Da kommer alle smakene til sin rett.

Den mildeste først

Smaksløkene er følsomme og dempes av sterke smaker. Derfor bør du servere de mildeste ostene og tilbehøret først. Begynn med ferskost, hardost og hvitmuggost. Fortsett med Chèvre, vasket kittost og til slutt blåmuggost.

Søtt+salt=sant!

Kjeks og ost er ofte salte, mens vin og frukt har mye sødme. Denne kombinasjonen av smaker er en sikker vinner.

Frukt

Sesongens beste frukter gir et ekstra tilskudd til ostefatet. På sommeren kan det være godt med jordbær og kirsebær. Pære og sharonfrukt er eksempler på to søte favoritter som finnes store deler av året.

Marmelade

det finnes flere marmelader som passer godt til ost og kjeks. Prøv for eksempel en god fikenmarmelade.

Nøtter

Hele eller grovt hakkede nøtter er veldig godt til kjeks og ost. Prøv for eksempel valnøtter, hasselnøtter eller pinjekjerner, gjerne sammen med honning.

Fiken

Søte, ferske fiken er ikke lett å finne i Norge. Men som erstatning passer alle typer av fikenmarmelader og chutneys utmerket til kjeks og ost.

Drikke

Ost og kjeks blir enda bedre når du har noe godt å drikke til. På en hverdagskveld smaker det godt med en kopp av din favoritt-te. Til andre anledninger passer mørkt øl med litt sødme veldig godt. Om man vil ha vin til, er det enkleste å følge grunnregelen om at vinen skal være søtere enn det man spiser. Portvin er spesielt godt til sterkere oster og til mildere oster passer halvsøt hvitvin bra.

Når det gjelder å beregne ost kan du ta utgangspunkt i dette pr. prs: 100 gram til en osteaften, 150 gram hvis det er til snacks og 75 gram hvis man skal ha ost til dessert.

Tips:

Spesielle ostekniver med hull i er bra til myke oster ettersom osten ikke fester seg på knivbladet. Ost tørker raskt når den kommer i kontakt med luft, så vent med å skjære opp osten til den skal serveres.

bildet og artikkel er hentet fra Meny.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar