søndag 24. januar 2010

Øl til mat





La deg forføre av øl i og til mat!
Øl er ofte svært godt egnet som smakstilsetning i matlagingen da det inneholder flere hundre ulike aromaer, og ulike ølsorter har ulike smaksopplevelser. Som tilbehør er øl ofte bedre egnet enn vin, fordi ølet virker leskende og ikke så dominerende på smak som viner ofte kan gjøre.
Det gir maten rom for utfoldelse, og ølet støtter og bekrefter maten fremfor å slåss om ganens oppmerksomhet. Alkoholstyrken er moderat og sørger for at smaksløkene er intakte også når man nærmer seg slutten av måltidet.Hvorfor velge øl til mat?
Øl inneholder bitterstoffer, spesielt fra humlen, som rensker opp i munnen og forfrisker ganen når maten er fet. Spesielt gjelder dette fettholdig kjøtt som entrecôte, lam og nakkekoteletter av svin.
Humlebitterheten opererer som rødvinens tanniner. En del øl, spesielt hveteøl, har en fin syre som rensker opp for vegetabilskfett slik som syren i hvitvin gjør.
Kontrasterende smaker mellom mat og drikke fungerer ofte svært godt når drikkener øl. Kombinasjonen østers og Stout er et eksempel på dette.
Ost og øl fungerer veldig bra sammen!

Retter med egg (omeletter, eggerøre) og dressinger med eddik harmonerer dårlig med vin – her er øl som Pale Ale og Hveteøl et utmerket følge!
Desserter med sjokolade har ofte en perfekt match med mørkt øl som Stout, Bockøl eller Porter.
Øl inneholder opptil 800 aromastoffer og passer utmerket som følge til all slags mat.
Noen smaker som matcher svært godt med ulike øltyper, som er verdt å merke seg:
Pilsner: Paprika, sjalottøl, estragon, basilikum, karri, sitron
Hveteøl: Koriander, sitron, lime, appelsin, chili
Pale Ale: Chili, kumin, worchestershiresaus, ristede nøtter, ingefær
Stout: Einebær, rosmarin, nellik, hvitløk, røkte og kjøttfulle smaker som bacon, grillet sopp, karamellaromaer fra soltørkede tomater og sjokolade

Et annet godt alternativ til smakskombinasjonen, er å bruke alkoholfritt øl som langt på vei kan gi den samme smaksopplevelsen dersom man ønsker å unngå alkohol. I tillegg anbefales alltid å ha et glass vann i tillegg, uansett hva man velger å drikke til maten.Vi håper at du vil ha stor glede av våre komposisjoner
Velbekomme!


artikkel og bilde er hentet fra aas.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar